
Cum alegem un storcător de fructe – legume – verdeţuri?
A alege un storcător e ca şi cum ai alege o unealtă. Dacă vrei să baţi un cui, alegi un ciocan. Dacă vrei să înşurubezi un şurub îţi alegi o şurubelniţă. Alegerea unui storcător e similară. Trebuie ca storcătorul ales să fie potrivit pentru ce anume doreşti să faci cu el. Există mai multe tipuri de storcătoare disponibile pe piaţă în acest moment. Unele sunt mai potrivite pentru a obţine suc din anumite legume sau fructe decât altele. Nu există un storcător perfect care să stoarcă orice legumă, fructă sau verdeaţă cu aceeaşi eficienţă şi mai ales calitate. Înainte de a cumpăra un storcător, evaluaţi necesităţile dumneavoastră.
Acest articol este bazat pe experienţa noastră personală. Dacă aveţi întrebări, vă rog să le transmiteţi la office@quark.com.ro.
Înainte de a cumpăra un storcător gândiţi-vă ce calităţi ale acestuia sunt importante pentru dumneavoastră când faceţi suc. De exemplu:
Uşurinţa în curăţare / spălare. Cât este de uşor de curăţat?
Nivelul de zgomot. Cât este de zgomotos?
Viteza de extragere a sucului. Cât de repede (în cât timp) se storc fructele / legumele?
Garanţie Câtă garanţie are aparatul?
Tipuri de produse ce pot fi stoarse Ce fructe, legume sau verdeţuri poate să stoarcă?
Funcţionalitate extinsă Poate fi folosit şi în alte scopuri?
Calitatea sucului Sucul obţinut este sănătos? Este un suc viu?
Fiabilitate Are piese ”consumabile”? Cât de repede se poate defecta?
Unul din motivele pentru care un storcător nu poate fi perfect este acela că soiurile de fructe şi vegetale au proprietăţi fizice foarte diferite. O metodă de stoarcere care este eficientă pentru un anumit fruct sau legumă poate să fie mai puţin eficient pentru altele. Fructele au celule cu pereţi mai moi şi de aceea necesită o metodă de extracţie mai blândă. Merele, perele, pepenele verde, pepenele galben (cantalup), ananasul sunt fructe care se pot stoarce cu sau fără coajă.
Citricele, cum ar fi portocalele, grapefruitul şi mandarinele, au o coajă amăruie, iar sucul obţinut din fructul întreg ar fi prea amar pentru a fi băut. De asemenea coaja conţine anumite substanţe nesănătoase şi indigeste. O soluţie este să răzuiţi coaja exterioară, cea colorată. La portocale este bine să păstraţi coaja albă (cea de sub stratul portocaliu) deoarece conţine substanţe preţioase (flavonoizi).
Este recomandat să cumpăraţi oricând este posibil legume şi fructe organice, crescute fără îngrăşăminte, insecticide sau ierbicide şi nemodificate genetic, mai ales atunci când le stoarceţi fără să le decojiţi.
Pe de altă parte legumele au fibre şi celule cu pereţi mai duri care necesită o metodă de stoarcere mecanică mai agresivă decât în cazul fructelor. Datorită conţinutului scăzut de acizi este recomandat ca sucul de legume să fie consumat în maxim 15 minute de la prepararea lui, deoarece s-a demonstrat că după 30 de minute de la obţinere activitatea enzimelor dintr-un suc este redusă la jumătate faţă de cea din sucul proaspăt.
Dacă doriţi să păstraţi sucul de legume o perioadă mai îndelungată adăugaţi sucul de la o lămâie la un litru de suc de legume sau fructe. Sucul de lămâie conţine vitamina C (acid ascorbic) care acţionează ca antioxidant. Spre deosebire de acidul ascorbic din sucurile îmbuteliate, care este de sinteză, sucul de lămâie este 100% natural.
Când sucul de mere sau morcovi devine maro înseamnă că s-a oxidat. Sucurile îmbuteliate vândute în magazine nu oxidează şi nu se alterează perioade îndelungate de timp. Aceasta deoarece sucul a fost tratat termic (prin pasteurizare) pentru a distruge microorganismele. Cu ocazia pasteurizării se distrug toate enzimele şi majoritatea vitaminelor naturale. Şi tocmai enzimele sunt motivul cheie pentru care sucul obţinut cu storcătorul dumneavoastră este atât de sănătos.
Un storcător diferă de un blender prin faptul că storcătorul separă sucul de pulpă în timp ce blenderul nu face acest lucru.
Există mai multe metode de extragere a sucului dar aici vă vom prezenta numai patru din cele mai folosite tipuri de storcătoare.
Storcătoarele de citrice
Descriere: Aparatul este compus dintr-un con prevăzut cu nervuri, învârtit cu ajutorul unui motor electric. Citricele tăiate jumătăţi sunt presate manual pe acest con. Prin rotirea conului, nervurile zdrobesc pulpa citricelor eliberând sucul. Acest suc este colectat într-un vas (prevăzut eventual cu o sită pentru oprirea sâmburilor şi a pulpei) situat sub con, vas prevăzut cu un mic jgheab de scurgere a sucului în pahar.
Avantaje:
• Preţul foarte redus al aparatului.
Dezavantaje:
• Stoarce numai citrice.
• Relativ fragil
Recomandări:
• Băutorii de suc exclusiv de citrice.
• Persoane cu buget redus.
Storcătoare centrifugale
Descriere: Cel mai popular model prezentat în magazine şi la TV. O sită conică prevăzută pe fund cu o răzătoare se învârte cu o viteză foarte mare (6.300 ÷ 14.000 rpm). Produsele sunt introduse prin partea superioară a storcătorului prin tubul de alimentare, şi sunt apăsate în jos pe răzătoarea rotativă cu ajutorul unui făcăleţ unde sunt răzuite. Sita se învârte cu viteză foarte mare şi forţa centrifugă împinge pulpa în sus pe pereţii conului, iar sucul iese prin găurile fine ale acesteia (la fel cum o maşină de spălat rufe stoarce rufele). Sucul curge apoi prin partea frontală a storcătorului în timp ce pulpa este adunată într-un recipient detaşabil al aparatului. Când recipientul de colectare al pulpei se umple, aparatul trebuie oprit pentru a arunca pulpa. Numai după aceea puteţi continua să faceţi suc. Au nevoie de un motor puternic (300÷1.000 W pentru a roti cu viteză sita şi pentru a putea răzui rapid).
Avantaje:
• Preţul redus al aparatului
• Viteza mare de extragere a sucului – sucul se obţine foarte repede
• Gura mare de alimentare (doar la unele modele).
Dezavantaje:
• Suc de cea mai slabă calitate, enzimele şi vitaminele fiind distruse datorită vitezelor mari de centrifugare (forţa centrifugă distruge vitaminele şi enzimele la nivel molecular) şi datorită temperaturilor mari degajate în procesul raderii legumelor şi fructelor.
• Sucul conţine metale grele şi chimicalele din legume şi fructe datorită extragerii acestora prin procesul de centrifugare (tot datorită forţei centrifuge ies întâi din fruct metalele grele şi pesticidele).
• Suc deja oxidat – se produce o oxidare puternică a sucului datorată centrifugării – prin centrifugare se obţin mici picături de suc care oxidează rapid în contact cu aerul.
• Cantitatea de suc este relativ redusă comparativ cu alte metode de obţinere a sucului.
• Produc foarte multă spumă
• Nu pot stoarce sucul din zarzavaturi şi frunze (de exemplu din frunze de ţelină, mărar, pătrunjel etc.) şi nici ierburi (grâu verde, orz verde, secară verde etc.).
• Fac zgomot foarte mare (marea majoritate a modelelor).
• Sita este dificil de curăţat
• Sita se înfundă şi se descentrează cu pulpa de la legumele mai tari (morcov, ţelină etc.)
• Sita descentrată trebuie curăţată sau înlocuită imediat altfel aparatul se strică.
• În cazul folosirii intensive răzătoarea se toceşte şi storcătorul devine practic inutilizabil, costul de înlocuire al sitei cu răzătoare fiind destul de mare (asta în cazul în care există site de schimb la vânzători. De obicei se aduc doar pe bază de comandă).
• Nu face suc în mod continuu, aparatul trebuie oprit pentru a arunca pulpa adunată în recipientul de colectare.
Recomandări:
• Băutorii ocazionali de suc.
• Persoane cu buget redus.
• Cei pentru care contează viteza de obţinere, nu calitatea sucului.
• Pentru cei care vor suc şi nu îşi pun alte întrebări referitoare la ce beneficii le poate oferi un storcător performant.
Storcătoare cu un ax canelat (ax cu o spiră), în două sau trei trepte
Descriere: Mărci cunoscute: Omega Juicer, Samson GB-9001, Champion. Se mai numesc şi storcătoare prin masticare. Prin masticare se înţelege mestecarea, zdrobirea şi mărunţirea pulpei. Un ax canelat ascuţit înspre vârf se învârte în interiorul unui tub prevăzut la un capăt cu o sită în partea inferioară. Acest ax mărunţeşte legumele şi fructele zdrobindu-le de tubul exterior apoi stoarce pulpa presând-o de tub, obţinând astfel sucul. Funcţionează la viteze mici de rotaţie.
Avantaje:
• Produce un suc de calitate superioară, vitezele mici de rotaţie menţinând enzimele şi vitaminele intacte
• Sucul are un nivel nutritiv mai ridicat, este mai concentrat
• Sucul încorporează foarte puţin oxigen, rezultând astfel o oxidare mult mai redusă faţă de cel obţinut pe cale centrifugală
• Produce o cantitate mai mare de suc în comparaţie cu storcătoarele centrifugale
• Produce suc cu puţină spumă sau deloc
• Stoarce zarzavaturi şi verdeţuri (de exemplu din frunze de ţelină, mărar, pătrunjel, varză etc.).
• Nu are componente care se uzează rapid
• Zgomot redus – poate fi folosit oricând fără a deranja pe nimeni
• Uşor de curăţat şi spălat
• Are mai multe funcţionalităţi – poate fi folosit şi ca maşină de tocat sau de măcinat, poate fi folosit pentru prepararea piureurilor din fructe sau legume pentru copii mici, pentru obţinerea de sosuri şi de sorbetului din fructe
Dezavantaje:
• Viteza mai redusă de extragere a sucului – sucul se obţine un pic mai încet decât cu un storcător centrifugal
• Tub de alimentare de dimensiuni mai mici – este necesară tăierea legumelor şi fructelor în bucăţi
• Obţinerea sucului de mere poate fi un pic mai dificilă dacă nu se folosesc mere proaspete, mai crocante, mai tari şi în amestec cu morcovi.
Recomandări:
• Pentru cei care doresc să urmeze cure de detoxifiere bazate pe sucuri naturale
• Băutorii de suc care doresc un suc sănătos, plin de enzime şi vitamine, un suc viu
• Cei pentru care contează mai mult calitatea sucului şi nu viteza de obţinere.
• Pentru fi folosit şi în scop comercial redus, în baruri sau restaurante cu cereri mici de suc
Storcătoare cu două axe canelate (citiţi aici o prezentare mai detaliată)
Descriere: Mărci cunoscute: Green Power, Green Star etc. Produc sucul de cea mai bună calitate, suc ce poate fi comparat cu cel obţinut prin presare în prese hidraulice. Au două axe melcate care presează practic pulpa între ele extrăgând sucul. Axele se învârt cu o viteză de rotaţie mică de aprox. 90÷110 rpm. Bucăţile de fructe, legume sau vegetale sunt împinse în tubul de alimentare. În prima etapă axele sfâşie, răzuie pulpa şi apoi o stoarce. Pulpa uscată iese prin partea frontală a aparatului. Acest tip de storcător stoarce cel mai bine verdeţurile, zarzavaturile şi legumele deoarece se bazează pe pereţii fibroşi ai celulelor pentru a împinge pulpa prin el. Mai mult, acest storcător stoarce şi iarba de grâu, orz sau secară. Acest tip de storcător necesită o oarecare forţă pentru a împinge legumele în tubul de alimentare.
Avantaje:
• Produce un suc de calitate superioară, vitezele mici de rotaţie menţinând enzimele şi vitaminele intacte
• Sucul are un nivel nutritiv mai ridicat
• Sucul NU conţine chimicale sau metale grele
• Sucul încorporează foarte puţin oxigen, rezultând astfel o oxidare mult mai redusă faţă de cel obţinut pe cale centrifugală
• Produce cea mai mare cantitate de suc în comparaţie cu celelalte storcătoare
• Produce suc cu foarte puţină spumă sau deloc
• Stoarce zarzavaturi şi verdeţuri (de exemplu din frunze de ţelină, mărar, pătrunjel, varză etc.), inclusiv iarba de grâu, orz sau secară.
• Nu are componente care se uzează
• Zgomot redus – poate fi folosit oricând fără a deranja pe nimeni
• Mai uşor de curăţat şi spălat
• Are mai multe funcţionalităţi – poate fi folosit şi ca maşină de tocat sau de măcinat, poate fi folosit pentru prepararea piureurilor din fructe sau legume pentru copii mici, pentru obţinerea de sosuri şi de sorbetului din fructe. Cu ajutorul opţionalelor poate produce paste, tăieţei şi must.
Dezavantaje:
• Viteza redusă de extragere a sucului – sucul se obţine un pic mai încet decât cu un storcător centrifugal
• Necesită o apăsare mai puternică a fructelor în tubul de alimentare
• Tub de alimentare de dimensiuni mai mici – este necesară tăierea legumelor şi fructelor în bucăţi
• Obţinerea sucului de mere poate fi un pic mai dificilă dacă nu se folosesc mere proaspete, mai crocante, mai tari şi în amestec cu morcovi.
• Necesită o forţă mai mare de apăsare a legumelor în tubul de alimentare.
• Preţul relativ ridicat.
Recomandări:
• Pentru cei care doresc un nou stil de viaţă, bazat pe sucuri naturale şi o dietă sănătoasă.
• Pentru cei care doresc să urmeze cure de detoxifiere bazate pe sucuri naturale
• Băutorii de suc care doresc un suc de cea mai bună calitate, sănătos, plin de enzime şi vitamine, un suc viu
• Cei pentru care contează cel mai mult calitatea sucului şi nu viteza de obţinere.
• Pentru fi folosit şi în scop comercial, în baruri sau restaurante
Criterii de alegere a storcătoarelor
Tehnologie De citrice Centrifugal Cu un ax canelat Cu două axe canelate
Uşurinţa în curăţare Uşor Dificil Uşor Uşor
Nivelul de zgomot Mic Ridicat Foarte mic Foarte mic
Viteza de extragere a sucului Medie Mare Medie Medie
Forţa necesară pentru a împinge legumele Medie Mică Medie Mare
Garanţie 2÷3 ani 2÷3 ani 5 ani 5 ani
Preţ Scăzut Scăzut Mediu Ridicat
Eficienţa stoarcerii:
- Citrice Bună Bună Bună Foarte bună
- Fructe tari Nu stoarce Da Da Foarte bună
- Fructe moi Nu stoarce Bună Bună Bună (creşte în amestec cu legumele sau fructele tari)
- Legume tari Nu stoarce Mică. După cantităţi mici se înfundă sita Bună Foarte bună
- Legume moi Nu stoarce Bună Bună Bună (creşte în amestec cu legumele sau fructele tari)
- Verdeţuri Nu stoarce Nu stoarce Bună Foarte bună
- Iarbă de grâu, secară, orz etc. Nu stoarce Nu stoarce Nu stoarce Foarte bună
Alte funcţiuni Nu are Da: toacă, mărunţeşte, macină, produce piureuri din fructe şi legume pentru nou născuţi, sorbet Da: toacă, mărunţeşte, macină, produce piureuri din fructe şi legume pentru nou născuţi, sorbet, brânză tofu etc.
Cu ajutorul opţionalelor poate produce: paste, tăiţei, must.
Calitatea sucului Bună Slabă, fără calităţi nutritive Bună, suc plin de enzime şi vitamine Cel mai bun suc. Suc viu, plin de enzime şi vitamine
Fiabilitate Mică Medie Mare Mare
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu